Stiletto's en afval
Door: Anouk
Blijf op de hoogte en volg Anouk
22 Februari 2010 | India, New Delhi
Even voor de personen die niet weten hoeveel een roepie is. 65 roepie is ongeveer een euro. En de 150 roepie is echt afzetterij. Dat is veel te veel. Als er in een gebied eenmaal bekend is dat je zoveel betaald voor je tuktuk dan vragen ze elke keer zoveel. De prijs gaat dan echt niet meer naar beneden.
Die dag hebben we heerlijk geshopt. Ik heb echt een paar toffe stiletto’s gekocht. Buiten in het zonnetje gezeten. Ferrari gekeken. Nou ook hier hebben die auto’s een zeer sterke aantrekkingskracht van mannen. Echt een super relaxt dagje.
Zondag poging twee. Dit keer gaan we maar naar de Rich. Een park met zoals het in het boek staat een heel groot Boeddha beeld. Ook deze keer het zelfde drama als gister. Weer weet niemand wat we bedoelen. Dus loop ik maar even terug naar de kamer om het India boek erbij te pakken. Ik doe ook een poging Diti en Preeti te bellen om te vragen hoe het in het Hindi heet. Maar helaas weten zij ook niet wat ik bedoel. Oké, dan blader ik snel nog even het boek door en kom ik het archeologisch prak tegen. Dan gaan we daar maar heen. Willen we toch zien. Dus dan maar vandaag. En bij het plaatje van de toren van Unesco weten ze meteen wat we bedoelen. Lang is het niet met de tuktuk. Maar als we er komen zie je wel dat dit een er toeristische plek is. Er zijn heel veel mensen. Schoolkinderen. Natuurlijk allemaal netjes in uniform. Dit is de eerste keer dat we intree moeten betalen. De toren staat op de Unesco wereld erfgoedlijst. En hij is prachtig. Geen beschadigheden. Geen vogelpoep of iets. Foto’s maken is toegestaan dus dat doen we dan ook volop. Natuurlijk ook de idiote foto’s met je vinger erop. 2 uur hebben we om de toren heen gelopen. Alle graftombes bekeken die dan neer zijn gezet voor de laatste Mongool keizer en zijn vriendjes. Ik vind het zo knap dat alles nog heel is. Dit terwijl het er allemaal al staat vanaf 1300 of zo. Geen beschadigingen niets.
Dan gaan we nog even de gebouwen buiten het complex bekijken. Natuurlijk kunnen we alle gebouwen die we willen zien niet vinden. En het is langer lopen dat we dachten. Het kaartje van de Capitool gids klopt voor geen kanten. En ik vind ook echt dat ze zich moeten doodschamen dat ze die afbeeldingen in z’n gids doen. Schrijf er dan bij dat het ongeveer is. In de straatjes toetert iedereen, motoren, vrachtwagentjes, scooters, fietsen, auto’s. Al kan je gewoon doorrijden dan evengoed de toeter aan een stuk door aan. Op een gegeven moment ben ik daar zo zat van dat ik echt in staat ben om de eerste vent die op zijn motor langs komt van het apparaat af te trekken en hem helemaal in elkaar te rossen. Natuurlijk bedenk ik dan. Iedereen doet het dus wat maakt die ene persoon nog uit.
Alles is daar vies. De kraampjes zijn allemaal hetzelfde en alles op straat is vies. Op een gegeven moment komen we ook de kippen slachterij tegen. Als je een moment zocht om vegetariër te worden was dit het. Maar sorry de beestjes leken niet eens op kippen dus het doet me niets. En ik heb nog steeds honger (trek in) in een lekkere biefstuk. Al moet ik zeggen dat een MC chikken er op dat moment ook wel in kon gaan. Hier op de markt leer je wel het echte India kennen. Geen toeristen overal afval, koeien over de straat. Karren die door paarden worden getrokken. Handkarren met fruit uit 1800 en daar komt dan ook meteen de hygiëne kijken. Koeien eten afval, en ze liggen er zelfs in. Overal vliegen op het eten. Geiten over de weg. Nou die zullen wel ergens ontsnapt zijn. Ik voel me dan ook vies maar geniet er ook van. Me hoofd bokt wel door dat getoeter en het geluid wat je hoort.
Na 1,5 uur gelopen te hebben ben ik er eigenlijk wel een beetje klaar mee en wil ik graag naar huis. Het is heel warm. Ongeveer 25 graden. Het water is op en het nieuwe wat we gekocht hebben vertrouw ik niet helemaal. Dan gaan we een tuktuk regelen. De prijs is nu niet het voornaamste. We zitten in the middle of nowhere dus voor 80 roepie mag hij me naar huis tukken. En ik weet dat dat veel te veel is. Er staan maar 3 tuktuks en dus is het even spannend of iemand naar Saket wil rijden. 2 willen het niet. En natuurlijk twijfelen we of ze niet willen of dat ze ons niet begrijpen. 1 man wil het doen voor 90. Prima Jil gaat niet eens in onderhandeling. Instappen en tukken. Op naar de Mall om daar lekker een broodje kip te eten. Ja, ik moet toch aan me b12 letten en aangezien je hier alleen kip kan eten is de keuze dus snel gemaakt. Na dit broodje hebben we eigenlijk nog steeds lekkere trek. We gaan dan ook een echt goed ijsje scoren bij Häagen-Dazs. En de eerste hap zegt me dat dit me beste ijsvriend wordt. Ik heb Belgische chocolade (volgens mij weten ze niet eens waar België ligt hier. Maar het smaakt echt naar Belgische chocolade)en vanille karamel brownie. Beide zijn hemels. En smaken zeker naar meer. Gelukkig eet je hier zo slecht dat deze extra calorieën er zeker wel bij kunnen.
Terug in het hostel lekker op bed liggen. Echt dan hou je van je harde, korte matras. Lot belt nog even met het laatste nieuws uit Nederland. En dit is natuurlij niet de plek om je politieke ideeën los te laten. Maar waar moet Nederland heen als het al niet eens kan worden over Uruzgan. Hier gaat dat toch even anders. Op de Indische manier had het CDA de PVDA gewoon wat geld gegeven en dan hadden we nergens een probleem van hoeven te maken.
OPROEP: Ik ben niet zo op de hoogte van de Olympische spelen. Aangezien we geen TV hebben. Dus ik wil jullie allen vragen om de verhalen even beknopt te vertellen. En specifiek natuurlijk hoe GOED de NL’ers het doen!
22 Februari 2010 - 08:16
Nicole:
Tuitert heeft goud! En Wust heeft goud beide de op 1500 meter. Dus dat is wel even mooi!
Jullie maken wel wat mee zeg, zijn jullie al eens wezen stappen of kennen ze dat of wil je het niet kennen;)?
Veel plezier nog!
xxx -
22 Februari 2010 - 09:46
Tante Rie:
Fijn dat je weer wat schrijft, Anouk! Dat India-boek van jou komt zeker nog uit het jaar "kruik" Er staat veel niet in of onduidelijk. Die tuk-tuk jongens zijn boefjes. Ze maken misbruik van het taalverschil. Ze verstaan van jullie vooral wat ze begrijpen willen. En dan denken ze Joepie! die blonde meiden betalen ons weer teveel roepie!!! En wist je dat niet Anouk? Van alle voertuigen leren ze in India allereerst waar de claxon zit en die laten ze dan ook niet meer los. Wat zal je het hier dan weer stil vinden. Je gaat dat getoeter nog missen als je weer terug bent, let maar op. In de box van de baby hangt daar geen rammelaar, maar zo'n leuk toetertje. Zoek maar op in je informatieboek.Dan lees je dat wel. Wat handig ook, die koeien die afval eten, een soort recicle-koe dus. Stiletto's gekocht? Wij dachten eerst: Help! ze heeft zich moeten bewapenen. Zijn ze om mee te dansen, Anouk?
Hartelijke groeten tante Rie en oom Klaas.
22 Februari 2010 - 10:09
Leonie:
Hee Nouks,
Klinkt weer als een hele beleving daar! Ik verlang natuurlijk naar de fotos!:D
En leuk dat je begint over bonbons, ik krijg meteen honger!!
Jij wilt een beknopte versie van de OS?! ik kan je het wel vertellen hoe ik het heb gevolgd!:)
Zaterdag kwart over 1 (dus eigenlijk zondag) begon de 1500meter voor mannen, ik wou dat heel graag zien, aangezien al onze mannelijke troeven meededen.. maar ik moest werken en was al om 8uur thuis, dus dacht ik ga ff nachtbraken in me eentje, normaal heb ik het heel gezellig in me eentje, maar zaterdag had ik er een btje moeite mee... ik had het volgehouden tot 12uur snachts, toen dacht ik merk het morgen wel!:)
Maar toen kwam het, kwartvoor2 werd ik wakker en dacht OHhhhh kan wel ff kijken, en wie stond daar aan de start om te beginnen? Jaa Sven!:) Die reed niet echt heel goed terwijl stefan groothuis daarna moest die wel erg goed reed, dus ik had hoop.. maar paar ritten later bleek toch dat dat niet genoeg was!:) Toen moest Tuitert, Ik gun natuurlijk elke Nederlander om te winnen, want ik ben natuurlijk een echte volksmens, maar Tuitert eigenlijk wat minder, aangezien ik die altijd btje belachelijk had gemaakt bij Nico, omdat die hem zo geweldig vond!... Maar hij reed nou eenmaal goed, dus ik nam er maar genoegen mee, toen kwam Shani Davis, en ik dacht dat hij wel ging winnen, maar nee, Tuitert was te Snel!.. ik kon het niet geloven maar Hij zelf al helemaal niet, Met maxima en Willem op de buhne is ie geprezen als held, Vanmorgen stond ie dan ook met een omhelsing van Willem in de krant!:)
Vanacht was de 1500meter vrouwen om 12uur snachts.. Maar aangezien ik vanmorgen weer trein kwartover7 had (zonder Noukje in de trein)lag ik vroeg op bed! Dus ik heb nog niks gezien van de winst van Wust.. Dus het is aan iemand anders om jou daarover bij te praten!:)
Nou, ik heb bijna een blog op jou blog gemaakt, dus ik stop maar snel! Spreek je snel! xx. -
22 Februari 2010 - 10:27
Esmeralda:
Heey Anouk!
Alles goed?! Echt heel leuk om zo eens te lezen wat je allemaal mee maakt daar! Je hebt ook echt leuke foto's er bij zitten!
Ik kan me voorstellen dat sommige dingen echt totaal anders zijn dan hier in NL en dat dat soms ook wel moeilijk is! Hahaha.. Maar probeer ervan te genieten want je krijgt niet vaak zo een kans!!
Groetjes, Esmeralda -
22 Februari 2010 - 10:32
Lydia:
Hey Nouk, geen dag is het zelfde he? Wil je shoppen, kan je niet shoppen. Wat zal een geld over houden, hahaha.
x Lyd -
23 Februari 2010 - 14:39
Lotty:
hey schat,
Leuk om je verhaal te lezen en je nieuwe foto's te bekijken.
even een reactie op de foto's (voeten wassen)zo te zien hebben jullie geen ligbad maar een stabad,ziet er leuk uit op de foto.
geniet en maak er een gewldige tijd van.
kus Henk en Lot -
23 Februari 2010 - 17:49
Anneke:
Hoi kanjer, goud voor Sven...5km. Goud voor Irene...1500m, Vanavond de 10 km....weer goud voor Sven of Bob? Verder geen tijd om verder wat te schrijven maar wel even een vraagje:Ben je al ergens aan het werk of ben je nog steeds aan het acclimatiseren en de toerist aan het uithangen..... Geniet er van! Dikke kus, Anneke -
23 Februari 2010 - 18:45
Rianne:
Hey Anouk,
Leuk om je verhalen te lezen! (Roberta vertelde al dat je leuk schreef, dus moest ik ook even kijken;))
Maak er nog wat moois van daar in New Dehli!
Groetjes Rianne -
23 Februari 2010 - 19:50
Frank:
Hé Noekie, ik hoef je niets meer te vertellen over de OS, dat heeft Leonie al uitgebreid gedaan. Ik zit nu voor de TV voor de 10 km. Iedereen verwacht dat Sven en Bob de Jong goud en zilver gaan verdelen, maar er schijnt (niet gelogen) ook nog een zeer gevaarlijke Koreaan te zijn. Afijn, om 23:00 uur weten we het.
Je duitkt, zo lees ik, echt het Indiase leven in. Geweldig. Ben ook wel benieuwd naar je stage. Lukt het om je doelen te werken, loopt het werk zoals jij en Jill je dat had voorgesteld?
Geniet ervan. De tijd gaat snel, je zit er al een maand.
Groeten en zoenen, ook van Dix, Kaja en An. -
23 Februari 2010 - 20:03
Henk:
Hoi Mop,
Leuk ik zat net in de auto toen je op de radio was bij Uruzgan3fm.
Ik zal het wel weer van het net afplukken en voor je bewaren.
Ik heb net weer een kopie van s.a.t.c gemaakt die doe ik dan morgen op de post.
Kunnen julie over veertien dagen kijken.
groetjes, Henk&Lot -
24 Februari 2010 - 09:15
Marloes:
Nouk....
Wat een verhalen weer! :D Maar wat een drama met Sven he :( Echt heel jammer...! x -
24 Februari 2010 - 19:08
Maurice:
Zo weer je dagboek gelezen, lijkt me echt leuk die tuk tuk.... NOT :S Even een update, want Marloes schrijft wel fijn, leuk he van Sven. Maar dat was het dus niet. De coach wijst hem de verkeerde baan in, en dan lig je gewoon uit de race..... :@ en dat met 4 sec voorsprong op de 2de (nu dus goud), zoveel mis je weer neit, maar de Nederlanders laten weer zien dat we echt een schaatsland zijn, alles is mogelijk?
Dikke kus uit Den Helder, de nieuwe salsa lessen beginnen dinsdag, mis je en zal aan je denken... Al gebuikdanst?
PS Marloes ben je thuis vrijdag?
24 Februari 2010 - 20:21
Marloes:
Hey Nouk!
Ik zie dat je weblog weer als agenda wordt gebruikt.... ;) Mag ik daar nog even gebruik van maken? :P Heel nuttig trouwens als Mau ook gewoon online is, maar dat zien we maar even door de vingers ;)
Maar ik ben vrijdag niet thuis, sorry.... De vakantie gaat weer veel te snel voorbij :(
*Zeg, ik schreef toch niet: "leuk he van Sven..." Want het was zeker niet leuk! :| -
24 Februari 2010 - 21:01
Maurice:
Ja sorry anouk gebruik je blog weer als msn-box. Nee sorry had het tijdje geleden en nadat ik wat wilde typen aan Nouk wist ik niet meer hoe je het had neergezet over sven. Sorry voor de beschuldiging.... Maar Nouk het komt nog steeds op hetzelfde neer, heel Nederland is te neergeslagen door de grootste blunder allertijden op de 10km.
xxx Mau
Ps Marloes ik vergeet al langszaam hoe je eruit ziet. zie straks langer jou niet dan de tijd dat Nouk in India zit. Mis je al hoor Nouk...